Višnja Željeznjak

Višnja Željeznjak

21.09.2023.

Četverodnevni radni tjedan: izazovi i prilike | Jan de Jong

Zaposlenici su mu na punoj plaći, ali rade samo 4 dana u tjednu: nije utopija, nego vjerojatna budućnost rada u 21. stoljeću.

Ne samo da su zaposlenici sretniji i produktivniji, nego su zadovoljniji i klijenti. Nije li to sve što želi svaka tvrtka?

Svoje konkretno iskustvo i izazove s uvođenjem četverodnevnog radnog tjedna ispričao nam je Jan de Jong, vlasnik tvrtke Webpower Adria, koji je to učinio među prvima u Hrvatskoj.


SPONZORI:

Adverbilla vam pomaže zaposliti idealne kandidate:

koji znaju raditi, koje ne morate trenirati, i koje klasični portali za zapošljavanje ne dosežu. Javite se Adverbilli i zaposlite osobu za 2 tjedna: www.adverbilla.com

Primajte sve natječaje javne nabave za vašu djelatnost putem emaila

Javna nadmetanja iz Hrvatske, BiH i svih zemalja regije. Registrirajte se za besplatni probni period od 14 dana: www.briefing-nadmetanja.hr


GOST: Jan de Jong

Jan de Jong preselio se iz Nizozemske u Hrvatsku 2006. godine u dobi od 22 godine, gdje je osnovao svoju prvu tvrtku, M+ Group. Danas M+ Group kotira na Zagrebačkoj burzi, zapošljava preko 13.000 zaposlenika i spada među najveće poslodavce u regiji.

Tijekom 2016. Jan je uspješno izašao iz M+ Group, nakon čega je osnovao Webpower Adria. Danas je Webpower Adria vodeći pružatelj email usluga u regiji. Webpower Adria ponosno se ističe kao jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj koja je uvela četverodnevni radni tjedan za punu plaću.

U 2020. godini Jan je pokrenuo inicijativu za uvođenje "vize za digitalne nomade" u Hrvatskoj kada je napisao otvoreno pismo premijeru Plenkoviću na LinkedInu, u kojem mu je predložio razmatranje uvođenja takve vize u Hrvatskoj. Prvog siječnja 2021. godine, Hrvatska je službeno postala druga zemlja u Europi i sedma zemlja na svijetu koja dobrodošlicu pruža digitalnim nomadima, promijenivši Zakon o strancima i porezni zakon. Jan je suosnivač i predsjednik Udruge digitalnih nomada Hrvatske.

Jan ima 39 godina, oženjen je i otac je četvero djece. Čvrsto vjeruje da pozitivne promjene u Hrvatskoj neće doći iz politike, već će doći od njezinih poduzetnika – i ponosni je član te uzbudljive zajednice.

Jan na internetu

Pogledajte video

Sadržaj epizode

  1. Uvod u epizodu o četverodnevnom radnom tjednu
  2. Predstavljanje gosta: Jan de Jong
  3. Današnja tema
  4. Početak i odluka o 4-dnevnom radnom tjednu
  5. Zakon i papirologija
  6. Zadovoljni zaposlenici = zadovoljni klijenti
  7. Koliko Jan radi tjedno sati?
  8. Razlozi za uvođenje 4-dnevnog radnog tjedna
  9. Fleksibilnost i želje zaposlenika
  10. Praktični izazovi 4-dnevnog radnog tjedna
  11. Reakcije posloprimaca i poslodavaca
  12. Jan o plaćama u IT firmama
  13. Interes medija i drugih poduzetnika
  14. Otpor tvrtki skraćivanju radnog vremena
  15. Demografija i prilika za hrvatske tvrtke
  16. Budućnost rada u Hrvatskoj
  17. Pitanje prethodnog gosta
  18. Janov poziv na akciju

Sviđa vam se ova epizoda?

Imamo još! Gledajte Eduza Show, tjedni video podcast uživo o poslovnim edukacijama, cjeloživotnom učenju i podučavanju. U goste dovodimo stručnjake s kojima razgovaramo o njihovim područjima stručnosti te znanjima i vještinama koja vam pomažu napredovati u karijeri i poslovanju.