Eduza blog / 15.08.2022.

10 neočekivanih koristi koje grupne poslovne edukacije pružaju polaznicima

Jeste li tip osobe koja više voli individualni ili grupni rad kada je riječ o poslovnim edukacijama?

U mojoj praksi podučavanja konverzacije na engleskom jeziku za poslovne korisnike primijetila sam da će većina ljudi dati glas grupnom radu, a da čak ni ne znaju koje sve koristi uistinu za njih leže u takvom obliku stjecanja znanja i vještina.

Ako ste dosad zazirali od sudjelovanja u poslovnim grupnim programima, ovaj članak će vam dati šansu da preispitate svoje uvjerenje o tome i date priliku sebi kao sudioniku grupne poslovne edukacije.

Neugodno vam je u grupi? Propuštate veliki potencijal

Grupne poslovne edukacije trenutno doživljavaju svoj veliki procvat, zahvaljujući njihovoj online dostupnosti bilo kada, bilo gdje, uz široki izbor najraznovrsnijih tema.

Iako su izvor velikog novog znanja, neki polaznici češće se fokusiraju na onaj negativni aspekt koji dolazi s njima: neugodnost rada u grupi. U praksi sam najčešće nailazila da polaznici imaju:

  • sram u slučaju greške,
  • tremu pred ostalim sudionicima ili
  • nesigurnost u svoje vještine.

Ako se i vi ovako osjećate, u potpunosti vas razumijem. Pomaže kada si osvijestite da propuštate iskoristiti potencijal moći grupe. Svijest o tome pomoći će vam otključati potencijal učenja.

A baš kada je otključana, grupna moć može ubrzati vaš osobni uspjeh. Vješt i iskusan edukator koji vodi edukacijsku grupu zna kako tu moć pravilno usmjeriti, koristiti i omogućiti vam da se usavršite brže.

Kako vam grupni rad može pružiti više nego individualni u poslovnom smislu?

Postoji nepisano pravilo koje vrijedi za moć svake grupe, a riječ je o starom mušketirskom geslu:

“Svi za jednog, jedan za sve.”

Kada svi članovi grupe podupiru svaku pojedinu osobu koja je čini, i kada svaki pojedinac podupire čitav kolektiv, otključava se sljedećih 10 prednosti koje donosi rad u grupi.

#1 Grupa posjeduje veći bazen informacija nego pojedina osoba

Zbog različitih pozadina i interesa pojedinaca cijeli kolektiv može profitirati bržim, jednostavnijim i efikasnijim rezultatima.

#2 Kreativnost članova stalno se potiče u raspravama ili pronalasku rješenja problema

Dvije (ili više) glava pametnije su od jedne, a stoga i kreativnije prilikom suočavanja s novim izazovima.

#3 Međusobna odgovornost članova kao težnja najboljem rezultatu

Osim individualne, pojedinac u grupi osjeća i kolektivnu odgovornost za uspjeh za sebe i čitav tim. Ta je kolektivna odgovornost stalni podsjetnik na jakost i mogućnosti nevjerojatnih osobnih i zajedničkih postignuća.

#4 Dobri temelji svega: potpora i savjeti

Bilo da je riječ dobroj ili lošoj situaciji, grupa je uvijek ovdje da pruži potporu svom članu ili ga dodatno potakne svojim savjetima.

#5 Lekcija o toleranciji i razumijevanju različitosti

Iako više različitih razmišljanja može voditi nejedinstvu, u grupnom radu svatko može naučiti kako izraziti svoje mišljenje i stajati iza njega uz istodobno poštivanje tuđe perspektive.

#6 Polaznici posredno razvijaju mnoge druge vještine

Kritičko razmišljanje, timski rad ili bolja komunikacija samo su neke od vještine koje nastaju zahvaljujući grupnom radu. To je kao da platite jednu edukaciju, npr. iz poslovnog engleskog jezika, a dobijete još i praktičnu radionicu na temu rada u timu.

#7 Usvajanje svega novog postaje učinkovitije

Grupa miče pritisak fokusa na pojedinca i istovremeno mu omogućuje da u inspirativnom okružju bolje shvati i implementira stečene informacije.

#8 Zajamčen je razvoj osobnih granica i izlazak iz zone komfora

Pojedinci često misle kako su oni jedini koji se suočavaju s određenim preprekama, no kao članovi grupe mogu uvidjeti kako na tom putu imaju suputnike.

Kolektiv često može potaknuti pojedinca na akciju za koju sam ne bi imao dovoljno vjere, hrabrosti ili podrške i time pridonijeti njegovom osobnom razvoju, ali i koheziji cijele njihove zajednice.

#9 Najbolji poligon za vježbanje stvarnih životnih situacija sudionika

Izlaganje pred drugima, izražavanje mišljenja, delegiranje zadataka, diskusije i inspiriranje drugih neki su od sastavnih dijelova grupne dinamike, a ujedno i odlična priprema za slične životne situacije koje polaznike čekaju nakon završetka grupnog programa.

#10 Učite koristiti svoje vrline da nadoknadite svoje slabosti

Uz jačanje pojedinačnih vrlina, grupni rad također uči kako ih je moguće iskoristiti da se nadoknade potencijalne slabosti individua koje čine grupu.


Savjet Eduze: u timu je sve bolje, od rješavanja problema do proslave rezultata. Ako tražite otvorene ili in house edukacije iz engleskog jezika za vaš tim, Eduza preporučuje radionicu vježbanja konverzacije na engleskom jeziku bez straha.

Steknite nove vještine:

Konverzacija na engleskom jeziku bez straha ENGLISH FORMULA

Lana Matica
Lana Matica
English Language Coach
Lana je English Language Coach za polaznike svih uzrasta i razina znanja. Pomaže vam da govorite engleski bez granica bilo kada, bilo gdje i sa bilo kime. Uz prenošenje znanja o jeziku, cilj joj je da vaš engleski bude potpuno samopouzdan te slobodan od straha, treme i stresa, neovisno o situaciji u kojoj ga koristite.

Želite napredovati u karijeri i poslovanju?

Eduza je platforma na kojoj profesionalci željni novih znanja i vještina mogu pronaći 100% praktične i kvalitetne edukacije od vrsnih hrvatskih stručnjaka. Pogledajte ponudu edukacija i registrirajte se BESPLATNO.