Višnja Željeznjak

Višnja Željeznjak

20.09.2022.

Kad edukator ode, dezinformacije kolo vode | dr. Ivor Ković

Što se događa kada stručnjaci, koji su u izravnom i bliskom kontaktu sa svojim klijentima, prestanu educirati te iste klijente i prepuste ih samima sebi? Svi odgovori i sve lekcije sadržane su u jednoj vrlo specifičnoj branši o kojoj danas pričamo, a to je zdravstvo.

U ovoj epizodi mi poslovni edukatori imamo prilike puno naučiti od vrlo posebnog gosta, liječnika obiteljske medicine iz Rijeke, dr. Ivora Kovića. Njegova zdravstvena ustanova Fiumed među rijetkima koristi moderne tehnologije 21. stoljeća za educiranje pacijenata i komuniciranje s njima.

Dr. Ivor Ković pričao nam je o propuštenim prilikama za edukaciju u zdravstvu, a mi poslovnjaci povukli smo paralele s edukacijama u poslovnom svijetu da bismo bolje razumjeli tko bi, koga, kada i kako često trebao educirati.

O gostu: dr. Ivor Ković

Ivor Ković je doktor medicine s iskustvom rada u nekoliko europskih zemalja. Autor je niza znanstveno-stručnih radova, ponajviše iz područja hitne medicine i reanimacije. Hrvatska javnost upoznala se s njegovim radom kad je usred najveće svjetske krize zaštitne opreme tijekom pandemije osmislio CroResp, respirator/masku za medicinsko osoblje prenamijenjenu od ronilačke maske. Generalist je, istraživač, edukator i, prema riječima prijatelja, 'najbolji geek među doktorima i najbolji doktor među geekovima'. Suosnivač je Zdravstvene ustanove Fiumed iz Rijeke koja pacijentima nudi u Hrvatskoj rijetko viđene digitalizirane usluge.

dr. Ković na internetu:

Pogledajte video

Sadržaj epizode

  1. Uvod u emisiju: Kad edukator ode, dezinformacije kolo vode: dr. Ivor Ković
  2. Predstavljanje gosta: dr. Ivor Ković
  3. Zašto je liječnik ujedno i edukator?
  4. Benefiti educiranja o zdravlju
  5. (Ne)povjerenje u medicinu
  6. Kako dr. Ković ostvaruje dobru suradnju s pacijentom?
  7. Učenje o komunikaciji na fakultetima
  8. Ne čekajte rješenje, pokrenite se!
  9. Distancirani pristup i (dez)informacije
  10. (Iz)borite se za sebe i svoje zdravlje
  11. Tradicija, kultura, sustav, ego...
  12. Različiti pristupi educiranja u Europi
  13. Što i kako rade u Fiumedu?
  14. Pacijenti edukatori: planovi s edukacijama uživo
  15. Edukacije s lokalnim Crvenim križem
  16. Manje kukanja, više rada na mindsetu!
  17. Ljudski pristup za maksimalni efekt
  18. Fiumed planovi za budućnost Fiumed.hr

Misao za kraj

Dr. Ivo Ković, Eduza Show #47:

"Kada imamo educirane pacijente, onda je i nama liječnicima lakše raditi. Vrijedi se potruditi educirati svoju populaciju pacijenata jer i sebi olakšavaš život. Imaš manje upita i bolju suradnju s pacijentima koji rade prave stvari. Tvoj posao postaje lakši i možeš se baviti većim i naprednijim stvarima."

"Liječnici liječe, ali to nije jedina funkcija. Edukacija je dio liječenja. Jer, ako kažemo da liječnik nije edukator, negiramo prevenciju koja je još uvijek nešto najbolje u medicini. Bez edukacije nema prevencije.“

Citat dr. Ivor Ković, Eduza Show:"'Ako kažemo da liječnik nije edukator, negiramo prevenciju koja je još uvijek nešto najbolje u medicini. Bez edukacije nema prevencije.'"

Sviđa vam se ova epizoda?

Imamo još! Gledajte Eduza Show, tjedni video podcast uživo o poslovnim edukacijama, cjeloživotnom učenju i podučavanju. U goste dovodimo stručnjake s kojima razgovaramo o njihovim područjima stručnosti te znanjima i vještinama koja vam pomažu napredovati u karijeri i poslovanju.