Kako kreirati online radionicu | Eduza Show #E17

Najbolje učimo kroz praktičan rad. Nije ni čudo da zato polaznici edukacija obožavaju radionice: one su praktične, zabavne, odlično prenose vještine i znanja, a i omogućuju interakciju.

No, kako organizirati radionicu u online okruženju? Kako dizajnirati kvalitetno edukativno iskustvo, maksimalno iskoristiti prednosti online ambijenta i pritom zaobići njegove najveće mane?

U ovoj sam solo epizodi pričala o strukturi svoje radionice o pisanju prodajnog sadržaja za uslužne web stranice. Putem Google alata pripremila sam upute, radne bilježnice za prikupljanje informacija te prototip weba u koji su se informacije ubacivale. Radionica je bila podijeljena u četiri školska sata, od kojih je prvi bio teoretski, a ostala tri bila su strukturirana kao praktični dijelovi u kojima su polaznici pisali i uređivali sadržaj.

Osim toga, imali su mogućnost objektivnog komentiranja u parovima - jedni drugima davali su savjete oko napisanog sadržaja i vodili diskusije. Bila je to prava kolaboracija kroz praktičan rad!

Polaznicima radionice ponudila sam i da mi dostave svoj prototip kada ga dovrše kako bi im dala recenziju. Koje su prednosti takvog 'feedbacka'? Ostvarili smo kontakt, otvorili smo sebe kao edukatora polaznicima (da nismo samo netko tko će doći na radionicu i poslije ga neće nitko ni vidjeti ni čuti). Usto, ako napravite individualni konzalting dijelom vaše radionice, garantiram vam da će iste biti kvalitetnije.

Priču o iznimno uspješnoj online radionici, konkretnim primjerima, korištenim alatima ali i savjetima, lekcijama i izazovima pogledajte u ovoj epizodi Eduza Showa.

Pogledajte video

Sadržaj epizode

 1. Uvod u epizodu: Kako kreirati praktičnu online radionicu
 2. Zašto radionice i što polaznici traže od radionica?
 3. Zašto kreirati baš online radionicu?
 4. Kako strukturirati online radionicu?
 5. Prvi sat: teoretski okvir onome što će polaznici naučiti i predstavljanje kolaborativnih alata
 6. Drugi sat: praktičan rad u radnoj bilježnici - prikupljanje informacija
 7. Treći sat: razmjena radnih bilježnica, rad u parovima i stručne recenzije
 8. Četvrti sat: prototip web stranice
 9. Koliko online radionica treba trajati?
 10. Što sve online radionica treba uključivati za maksimalan učinak?
 11. Kako dati 'feedback' na nečiji rad nakon radionice?
 12. Izazov: kako spriječiti probleme s tehnologijom?
 13. Kako simulirati offline radionicu u online okruženju i kako se pripremiti?
 14. Koje vam još vještine mogu pomoći u izazovima sa tehnologijom?
 15. Izazov: kako ostvariti kolaboraciju i praktičan rad?
 16. Izazov: kako pružiti pomoć svakom polazniku?
 17. Naučene lekcije za poboljšanje online radionica

Eduza Show dvotjedni je video podcast u kojem Višnja Željeznjak, kreatorica Eduze, intervjuira zanimljive i inspirativne ljude s kojima priča o tome kako osmisliti, kreirati, promovirati i održati izvrsne poslovne edukacije. Pretplatite se na Eduza Show na Youtubeu.

Piše:
Višnja Željeznjak

03.08.2021.