Eduza blog / 16.11.2022.

Kako platiti manje poreza na dobit kroz edukacije zaposlenika?

Poduzetnici često nisu stručnjaci za financije (u tom slučaju nakon čitanja ovog članka provjerite i edukaciju Financije za nefinancijaše), pa ne znaju da je ulaganje u edukacije zaposlenika prilika za smanjenje osnovice poreza na dobit.

Evo o čemu se točno radi, i koliko možete uštedjeti.

Ulaganje u edukacije zaposlenika: trošak ili investicija?

Trenutna situacija, a i procjene stručnjaka, govore da će nedostatak kvalificirane radne snage u budućnosti biti sve veći problem.

Zato kao što ulažemo u opremu, zgrade, sredstva za rad i slično, tako treba ulagati i u znanje. Ulagati u znanje zaposlenika ili sebe kao zaposlenika znači ulagati u rast poslovanja.

Edukacije potiču ljude na nove načine razmišljanja čime se direktno utječe na pristup i kvalitetu rada, motiviranost i zadovoljstvo zaposlenika. Zaposlenicima edukacije daju osjećaj da napreduju i imaju budućnost u tvrtki.

S obzirom da je ulaganje u znanje trajno, možemo reći da je ulaganje u edukacije dugoročno, i kao takvo je definitivno INVESTICIJA.

Edukacija je ušteda

Ulaganje u znanje je i ušteda: osim što zaposlenik postaje bolji i konkurentniji na tržištu, educirana radna snaga kroz kvalitetniji rad i drugačiji pristup radu manje i košta.

Edukacija je porezna povlastica

Osim takve uštede, država kroz porezne povlastice potiče ulaganje u edukacije tako da se postiže uštedakroz manje plaćen porez na dobit.

Porezne povlastice mogu se ostvariti za zaposlenike kroz ulaganje u opće i posebno obrazovanje. Razlika između posebnog i općeg obrazovanja leži u mogućnosti primjene stečenog znanja:

  • Posebno obrazovanje je stjecanje kvalifikacija za rad kod poslodavca koje nisu prenosive kod drugih poslodavaca. Primjerice, to je certifikat za ovlaštenog servisera kod poslodavca koji ima ekskluzivno zastupništvo nekog brenda.
  • Opće obrazovanje odnosi se na stjecanje kvalifikacija za rad koje su primjenjive i kod drugih poslodavaca. Primjerice, to može biti tečaj financija za poduzetnike.

Što sve ulazi u trošak obrazovanja?

U troškove obrazovanja ulaze ovi troškovi:

  • školarine na osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima, poslijediplomski studij, doktorski studij
  • seminari, tečajevi, kongresi, specijalizacije
  • troškovi predavača i instruktora
  • troškovi savjetovanja u svezi s projektima obrazovanja
  • stručna literatura: knjige i časopisi
  • amortizacija opreme koja se koristi za svrhu obrazovanja
  • troškovi dnevnica, smještaja i prijevoza ako se obrazovanje odvija izvan mjesta prebivališta/boravišta zaposlenika

Koliko poduzetnik može umanjiti poreznu osnovicu na ime edukacije zaposlenika?

Visina moguće uštede ovisi o veličini tvrtke i o tome radi li se o općem ili posebnom obrazovanju:

  • Mikro ili mali poduzetnik može poreznu osnovicu umanjiti za 80% opravdanih troškova općeg obrazovanja i/ili 55% opravdanih troškova posebnog obrazovanja.
  • Srednji poduzetnik može poreznu osnovicu umanjiti za 80% opravdanih troškova općeg obrazovanja i/ili 45% opravdanih troškova posebnog obrazovanja.
  • Veliki poduzetnik može poreznu osnovicu umanjiti za 70% opravdanih troškova općeg obrazovanja i/ili 35% opravdanih troškova posebnog obrazovanja.

Primjer: mikro poduzetnik ostvaruje dobit prije oporezivanja 10.000 € godišnje. Ako je tijekom godine ulagao u opće obrazovanje 500 € mjesečno (6.000 € godišnje), porezna ušteda kroz manje plaćeni porez na dobit iznosit će 480 € (kada investiciju u edukaciju usporedimo s iznosom uloženim u neki drugi trošak).

Tablica uštede na porezu na dobit kad poduzeće ulaže u edukacije zaposlenika

Edukacija kao nagrada

I na kraju, ulaganje u edukacije zaposlenika može biti za potrebe poslovanja, ali možda i kao nagrada zaposlenicima za njihov rad.

U nekim strukama nije loše ponuditi zaposlenicima i kombinaciju plaće i ulaganja u obrazovanje, jer ulaganje u obrazovanje ne samo da nije oporezivo, nego i stvara uštede kroz manje plaćen porez na dobit.

Steknite nove vještine:

Modul 1: Financije za nefinancijaše | Mala škola za poduzetnike |

Kornela Paunović
Kornela Paunović
mr.sc., stručnjak za financije, računovodstvo i kontroling
Kornela ima preko 25 godina iskustva u poslovima savjetovanja, upravljanja, vođenja financija, kontrolinga i računovodstva. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer financije i računovodstvo i PDS Financije poduzeća. Trenutno se bavi edukacijama, savjetovanjem i knjigovodstvom kroz vlastito poduzeće koje možete posjetiti na https://abc-solutions.hr/.