Najčešće pogreške iskusnih edukatora: Marijeta Matijaš | Eduza Show #10 UŽIVO

Pitate se kako poboljšati svoj javni nastup, doprijeti do publike i što efikasnije prenijeti željenu poruku? Bilo da se radi o offline ili online edukacijama, i za najiskusnije edukatore uvijek ima mjesta za poboljšanja. Iskusni edukatori ponekad rade pogreške kad se nađu u novim situacijama ili pred novim grupama ljudi pred kojima još nisu nastupali, a ponekih pogrešaka nisu ni svjesni.

Koje su to najčešće pogreške koje edukatori čine na svojim offline i online edukacijama, kako ih ispraviti i kako se brzo prilagoditi, u desetoj epizodi Eduza Showa razgovarali smo s Marijetom Matijaš, autoricom priručnika 'Umijeće javnog nastupa'. Marijeta je po struci profesorica hrvatskog jezika i književnosti i lektorica. Više od deset godina radila je u medijima kao novinarka, urednica i voditeljica televizijskog programa. Stekla je neprocjenjivo iskustvo u komuniciranju s različitim profilima osoba, ali i naučila kako prilagoditi način komuniciranja situaciji u kojoj se nalazimo i publici kojoj se obraćamo.

Marijeta je u ovoj Live epizodi Eduza showa podijelila pregršt praktičnih i primjenjivih savjeta za edukatore. Kao jednu od najčešćih pogrešaka edukatora navela je zanemarivanje činjenice da se u publici nalaze sva četiri tipa ljudi: vizualci, auditivci, kinestetičari i auditivno digitalni tipovi. Marijeta je s nama podijelila i načine kako se sa svakim od navedenih tipova povezati koristeći jednostavne i svima dostupne alate poput bronhi bombona.

Prevelika fokusiranost na sebe, umjesto na poruku i publiku, druga je najčešća pogreška koju edukatori rade. Kako izbjeći i prevladati te pogreške, ali i na što sve morate obratiti pažnju prilikom online i offline nastupa, saznajte od naše današnje gošće.

Marijeta Matijaš na internetu

Pogledajte video

Sadržaj epizode

 1. Predstavljanje gosta: Marijeta Matijaš (00:00)
 2. Fokus na publiku kao prostor za najveće napredovanje za edukatore (07:03)
 3. Publiku čine vizualci, auditivci, digitalci i kinestetičari (12:40)
 4. Kreativan pristup i stvaranje ugode u online edukacijama (14:07)
 5. Priprema okoline za edukacije na terenu (16:48)
 6. Suradnja s vlasnikom prostora (20:52)
 7. Samo predavanje je manji dio edukacije i cijelog javnog nastupa (22:39)
 8. Fokus na poruku i publiku, umjesto na sebe (23:46)
 9. Dobre prakse za početak i otvaranje edukacije (26:14)
 10. Povjerenje i kvaliteta kao preduvjeti za angažman publike (29:43)
 11. Content repurposing (prenamjena sadržaja) kao alat za edukatore (36:02)
 12. Praktični savjeti za izbjegavanje najčešćih pogrešaka u online svijetu (39:37)
 13. Postepeno nadograđivanje opreme za online evente (48:00)
 14. Rješavanje problema jeke za online evente (51:14)
 15. Knjiga 'Umijeće javnog nastupa' dostupna po promotivnoj cijeni (54:27)

Eduza Show dvotjedni je video podcast u kojem Višnja Željeznjak, kreatorica Eduze, intervjuira zanimljive i inspirativne ljude s kojima priča o tome kako osmisliti, kreirati, promovirati i održati izvrsne poslovne edukacije. Pretplatite se na Eduza Show na Youtubeu.

Piše:
Višnja Željeznjak

17.12.2020.