Eduza blog / 16.01.2023.

Kako postati voditelj projekta? Počnite s usvajanjem ove tri ključne vještine

Kad bi postati project manager bilo lako, bio bi to svatko.

Malo šale ne škodi, zar ne?! No, zapravo se u tome krije velika istina. Biti project manager (PM) ili, na hrvatskom, voditelj projekta, nije nimalo lagan posao.

Štoviše, vrlo je kompleksan i zahtjevan. I srećom, može se naučiti kako postati dobar voditelj projekta, bilo da ste početnik u vođenju projekata, bilo da vođenje projekata želite u potpunosti savladati.

Da biste bili kvalitetan i uspješan voditelj projekata trebate posjedovati ove tri ključne vještine:

  1. organizacijske sposobnosti
  2. snažne komunikacijske vještine
  3. tehničko znanje o upravljanju projektima.

Zašto baš ove tri stvari? Između ostalog i zato da nam 70 % projekata ne bi bilo neuspješno. Pojasnit ću.

Što je projekt, a što upravljanje projektom

Što je projekt? To je gotovo pa svaki poduhvat koji ima svoj početak i kraj te ga odlikuje niz međusobno povezanih aktivnosti.

Upravljanje projektom predstavlja primjenu znanja, vještina, alata i tehnika kako bi se ispunili projektni zahtjevi.

U suštini, voditelj projekta svakodnevno vodi tim stručnjaka koji će koordiniranim radnjama izvršiti potrebne projektne aktivnosti i tako zajedničkim snagama isporučiti neku vrijednost.

Trebate dobre organizacijske sposobnosti

Voditelj projekta usmjerava tijek spomenutih radnji, odnosno njihovo planiranje i izvršenje, sve sukladno povratnim informacijama koje svakodnevno prikuplja i dobiva od svih osoba i strana povezanih s projektom.

Da bi mogao to uspješno činiti, voditelj projekta mora imati sposobnost koordinirati i organizirati te ujedno upravljati ljudima, procesima i resursima.

Trebate snažne komunikacijske vještine

Pored toga, voditelji projekata najveći dio svojeg radnog vremena potroše komunicirajući s drugim osobama i grupama ljudi – članovima tima, suradnicima, dionicima projekta, dobavljačima i izvršiteljima radova, kolegama zaposlenicima u drugim odjelima organizacije... a ponekad i s općom javnosti. Istraživanja su pokazala da se u komunikaciji potroši 90 % njihovog radnog vremena.

Mnogo, zar ne?!

Nameće se zaključak da ako voditelj projekta nije baš na „ti“ s komunikacijskim vještinama, teško će moći obavljati svoj posao uspješno.

Osim toga, voditelj projekta treba sve teme s kojima se susreće na nekom projektu adresirati na etičan, otvoren i direktan način, uvijek uvažavajući svoje sugovornike.

U vezi toga, jeste li znali da je najučinkovitija i najpoželjnija komunikacija upravo ona uživo? Dakle, kad god je u mogućnosti to učiniti, voditelj projekta trebao bi potencirati komunikaciju uživo, a posebno onda kada se radi o problematičnim i kompleksnim temama i situacijama. Kada to nije moguće, prvi sljedeći izbor je video poziv. Drugim riječima, kad god je to moguće, odaberite način komunikacije koji uključuje više od jednog osjetila kod sugovornika.

Trebate tehničko znanje o upravljanju projektima

I, naravno, potrebno je i ponešto (mnogo, zapravo) konkretno znati i o samoj metodologiji upravljanja projektima. Ali, to je samorazumljivo, zar ne?!

(Op. ur. Nažalost, nije samorazumljivo. U Hrvatskoj se projekti vode gotovo u svakoj tvrtki, ali edukaciju o metodologijama upravljanja projektima malo tko je prošao. Zato je iznimno važno da postoje stručnjaci poput autorice ovog članka koji podučavaju poslovnjake kako biti uspješan u vođenju projekata.)

No, to nije sve. :-)

Ponajbolji voditelji projekata uvijek su spremni učiti i razvijati se. Ići ukorak s vremenom. Pratiti novosti i trendove u profesiji.

Kako živimo u vremenu stalne promjene, tako su nam skoro pa svakim danom dostupna nova znanja i mogućnosti za učinkovitije korištenje resursa – ljudskih, materijalnih, financijskih, informacijskih, a upravo u tome se ogleda ključ uspješnog upravljanja projektima.

Posao voditelja projekta: zahtjevan, ali nagrađujuć

Konačno, iako je iznimno zahtjevan, posao voditelja projekta ujedno je i vrlo nagrađujuć. Osim što je dinamičan te niti jedan radni dan nije isti, ovaj posao otvara mnoge mogućnosti za profesionalni razvoj i povezivanje s kvalitetnim ljudima i stručnjacima u različitim područjima. Dobrima u toj profesiji taj posao omogućuje i (vrlo) atraktivna financijska primanja za izvršeni rad i ostvarene rezultate.

Stoga, ako se pitate kako postati voditelj projekta, pronalazite se u ovome te vam se svijet upravljanja projektima čini zanimljiv, a što uistinu i jest, nikad nije bilo lakše nego danas doći do posla voditelja projekta. Potražnja za njima uistinu je velika i to u širokom rasponu industrija. Steknite potrebna temeljna znanja i krenite u potragu za svojim novim poslom, odnosno projektom iz snova.

Sretno!

Steknite nove vještine:

Projektni menadžment za početnike

Ana-Marija Marić
Ana-Marija Marić
Poslovni savjetnik, Edukator & Mentor | univ. spec. oec., CCMP, PMP
Ana-Marija posjeduje široku stručnu naobrazbu i 20-godišnje profesionalno iskustvo u području menadžmenta, stečeno u različitim sektorima, industrijama i projektima. Prvi je i jedini industrijski certificirani stručnjak za upravljanje promjenama (CCMP) u Hrvatskoj i regiji te je ujedno i certificirani stručnjak za upravljanje projektima (PMP), NLP leadership i coaching te dijagnostiku, promjenu i upravljanje organizacijskom kulturom. | www.amm-consulting.hr
5,0