Eduza blog / 24.10.2022.

Novo: Eduza Discord zajednica za chatanje!

Pokrenuli smo Eduza Discord zajednicu / server koji će Eduza korisnike povezati međusobno te omogućiti bržu komunikaciju s osnivačima Eduze. Pridružite se besplatno!

Link na Eduza Discord zajednicu

Ovo je link / pozivnica: https://discord.gg/wJRVAMHcNM

Svatko je dobrodošao.

Zašto Discord? Za chat!

Discord je popularna chat aplikacija dostupna za sve platforme (Windows, Mac, Linux, browser) i operativne sustave (Android, iOS) na kojoj svatko potpuno besplatno može pokrenuti zajednicu za svoje korisnike.

Mi smo odlučili pokrenuti chat prvenstveno zato da možemo brže i neformalnije komunicirati s Premium članovima. Međutim, naša zajednica ima komunikacijske kanale za sve Eduza korisnike, uključujući i polaznike edukacija i edukatore (bez obzira koriste li Eduzu besplatno ili kroz naplatno članstvo).

Na našem Discordu ćete naći ove najvažnije kanale:

  • Soba za Premium članove
  • Soba za sve članove
  • Kanal za Eduzine najave: nove značajke, novi sadržaji, svi noviteti
  • Kanal za prijavu bugova
  • Kanal gdje korisnici mogu predlagati nove značajke i odmah dobiti odgovor

Kako se koristi Discord (u par rečenica)

Eduza Discord zajednica

Ukratko, da biste se pridružili Eduza Discordu radi chata, trebate:

  1. Preuzeti besplatnu Discord aplikaciju (za PC, mobilne uređaje ili browser)
  2. Kreirati besplatan Discord korisnički račun (na webu ili putem odabrane aplikacije)
  3. Prihvatiti Eduza Discord pozivnicu
  4. Početi chatati s nama :)

To je stvarno to.

Zašto smo odabrali Discord, a ne hiper-popularne chat aplikacije tipa Viber?

Borili smo se s dilemom kratkoročno vs. dugoročno. Da li da odaberemo chat app koji svi korisnici poznaju, tipa Viber - ili u Hrvatskoj manje poznat chat app proizašao iz gaming svijeta koji korisnicima uvodi malo trenje na početku, ali na kojem dugoročno za nas i naše korisnike doslovno možemo izgraditi čudesa?

Odabrali smo čudesa.

Evo koji su glavni razlozi odabira.

Kaos: Discord vs. Viber i ostali popularni instant messengeri

Kao pripadnici generacije X, mi zapravo bježimo od chata na način kako ga je implementirao Facebook i ostale društvene mreže. Ovi neki novi klinci obožavaju taj kaos slanja i šibanja poruka po cijele dane, no mi smo odrasli na Usenetu i forumima, gdje je sve bilo uredno, pretraživo i kategorizirano.

Discord fino zadovoljava prohtjeve i starih, i mladih. On omogućuje chatanje (čavrljanje) na sličan način kao i druge instant messaging aplikacije kao što su Viber, WhatsApp ili Facebook Messenger, uz ogromnu razliku u odnosu na njih: chatanje je strukturirano i kategorizirano po kanalima. Umjesto jednog feeda u kojem su sve diskusije nagruvane bez ikakvog reda i smisla, Discord ima tzv. kanale koji omogućuju kategoriziranje diskusija.

Jednostavnost i neformalnost: Discord vs. grupe na društvenim mrežama

Linkedin grupe i Facebook grupe su super (i nije da nemamo svoju vlastitu FB grupu), međutim post na grupi nije chat poruka. Postovi su:

  • prespori (treba ih pomnije planirati, što uvodi previše trenja za administratora i kreatora sadržaja)
  • preformalni (s pozdravima, odzdravima i uvodnim lamentacijama - sličnije emailu)

Mi smo htjeli mjesto koje funkcionira i izgleda kao chat app.

Cijena: Discord vs. Slack

Po kategorizaciji chat diskusija Discord je najsličniji Slacku, poznatoj chat aplikaciji koja se koristi za poslovne svrhe. Zašto onda nismo odabrali Slack?

Slack je super, ali smo ga eliminirali jer je puno preskup za naše potrebe. Primjerice, Slack ima nepovoljan naplatni model (po svakom korisniku, što znači da bismo morali plaćati za svakog korisnika zajednice), a besplatni plan nas ne zadovoljava (poruke starije od 90 dana nestaju).

Discord trenutno nema ovakve nepovoljne limitacije i omogućuje nama (i našim korisnicima) da rastemo zajedno. Ono što se na Discordu plaća jesu više-manje neke vanity značajke tipa personalizacija izgleda zajednice i custom emojis, što nama ionako trenutno nije prioritet.

Dodatno, Discord ima totalno cool naplatni model: da, naplaćuje se korisnicima, ali korisnici mogu to što dobiju plaćanjem pokloniti serveru tj. zajednici koja im se najviše sviđa (to su tzv. Nitro boosts, ako ćete naići na to negdje na Discord webu i pitati se WTH je to). To znači da Discord zajednice zapravo rastu na ljubavi svojih korisnika, što je ogromna motivacija za svakog pokretača da napravi najbolju moguću zajednicu! (Mi se tek učimo kako to postići.)

I zatvorena, i otvorena zajednica na jednom mjestu

Prvenstveno nam je trebalo rješenje za chat između Premium korisnika, što smo uspješno realizirali kroz Discordove privatne kanale.

Međutim, istoj zajednici mogu se pridružiti i svi drugi korisnici, bez obzira plaćaju li nam nešto ili ne. Oni, doduše, ne mogu pristupiti diskusijama u privatnom kanalu, ali se svi korisnici mogu čavrljati u kanalima koji su otvoreni svima.

Omogućiti susret i s Premium, i s regularnim korisnicima na jednom mjestu: to je bio naš cilj, i to smo dobili s Discordom.

Pretraživost

Pretraživanje na Discordu

Na Discordu možete pretraživati cijelu zajednicu (server = zajednica) i actually naći nešto, za razliku od brojnih instant messengera.

Neovisnost o velikim društvenim mrežama

Mnogi korisnici zaziru od Facebooka, Googlea, Linkedina, TikToka i ostalih velikih mreža. To znači da ako je vaša zajednica temeljena na Facebook grupama, da korisnici koji ne žele koristiti Facebook ne mogu postati članovi.

Discord je potpuno neovisan o velikim mrežama. Za prijaviti se na Discord server potreban vam je samo Discord korisnički račun (koji je besplatan i lako ga je kreirati).

Mjesto za brze najave svih noviteta o Eduzi

U neobičnoj smo situaciji s našim društvenim kanalima: imamo previše objava, a premalo vremenskih termina u kojima bismo ih mogli objaviti!

Primjerice, putem naših društvenih mreža mi promoviramo edukacije, edukatore, članke i sadržaje. Kad npr. poželimo promovirati novu softversku značajku, sljedećih tjedan dana već je popunjeno ostalim postovima!

Zato smo pokrenuli Discord: za korisnike koji baš žele pratiti sam razvoj Eduze. Discord će nam biti prostor gdje možemo objaviti baš sve novitete, a da s time ne zauzimamo vrijedan prostor na našim društvenim kanalima.

Putem Discorda nećemo promovirati nove edukacije i nove edukatore (za to pratite naše ostale kanale.) Doduše, cross-postat ćemo najave Eduza Showa, Premium evenata, blog postova, partnerstava i ostalih poslovno-razvojnih momenata.

Fora značajke

Ovo su dodaci koji su pomogli u odluci:

  • Ankete
  • Događaji ekskluzivni za Discord zajednicu
  • Video pozivi (i s time i live streaming)
  • Audio pozivi
  • Botovi (koji programerima omogućuju da kreiraju prethodno spomenuta čudesa)

Da li biste vi kao edukator trebali pokrenuti svoju zajednicu na Discordu?

Ne znamo još. Pridružite se našoj Discord zajednici i vidite sami kako vam se sviđa :) Kroz par mjeseci mi ćemo osobno skupiti puno iskustva i znanja vezanog uz Discord i moći ćemo vam biti od veće pomoći. Do tada, družimo se i chatamo ovdje.

Višnja Željeznjak
Višnja Željeznjak
Edukatorica i savjetnica za edukacijski marketing i B2B digitalni marketing
Višnja je pokretačica Eduze, platforme za pronalaženje i plasiranje poslovnih edukacija na kojoj čitate ovaj članak. 21+ godina iskustva na području digitalnog marketinga i prodaje stekla je radeći na stotinama projekata razvoja web stranica u okviru svoje tvrtke Logit internet usluge d.o.o.
5,0

Želite napredovati u karijeri i poslovanju?

Eduza je platforma na kojoj profesionalci željni novih znanja i vještina mogu pronaći 100% praktične i kvalitetne edukacije od vrsnih hrvatskih stručnjaka. Pogledajte ponudu edukacija i registrirajte se BESPLATNO.