Kako prilagoditi offline edukacije online okolini? [PITANJE MJESECA]

U prošlom pitanju mjeseca, kad sam edukatore pitala kako se pripremaju za sezonu edukacija jesen-zima 2020, svi su edukatori izjavili da su neke ili sve svoje edukacije prilagodili za online okruženje, ili to planiraju.

Prirodno me zanimalo kako to učiniti, pa sam na jednom mjestu skupila odgovore edukatora koji već imaju iskustva s održavanjem online edukacija.

Pitanje koje smo postavili

Koji je vaš jedan najbolji savjet za prilagodbu offline edukacija online okolini, koji biste mogli dati drugim kolegama edukatorima?

Najzanimljiviji uvidi

 1. Ubacite interakciju i dinamičnost
 2. Budite autentični
 3. Skratite trajanje edukacije
 4. Koristite i pratite nove tehnologije
 5. Ne brinite o prilagodbi, fokusirajte se da napravite najbolje što možete danas
 6. Odvažite se

Naši sugovornici

 1. Dinka Krčelić, projectus-grupa.hr
 2. Marija Bošković Batarelo, parser.hr
 3. Jana Blažević Marčelja, step.uniri.hr
 4. Igor Mošič, n2sed.hr
 5. Renata Puljiz, edukacije.hr
 6. Sanja Petek Mujačić, startaparat.com
 7. Jagoda Poropat Darrer, umijece-govora.hr
 8. Marko Košak, immersa.hr
 9. Petar Majstrović, bestpractice.hr
 10. Dubravka Fazlić, dubravkafazlic.com

Ubacite interakciju i dinamičnost

Jana, step.uniri.hr

U edukacije koje planirate držati online svakako ubacite interakciju (kroz chat, ankete, rad u grupama) i ne bojte se otvoreno pozvati polaznike da surađuju.

Sanja, startaparat.com

Kod pripreme on line radionica ili predavanja, naglasak je na načinu na koji je sadržaj prezentiran te koje alate i ideje koristite za poticanje angažiranosti polaznika. Znamo da su pažnja i fokus u virtualnim workshopovima (ili bilo kojim oblicima učenja ili sastanaka) vrlo kratki. Zato je dobro pripremiti kraće blokove sadržaja u kombinaciji s interaktivnim alatima (npr. ankete, komentari u stvarnom vremenu, razgovori i crtanje na ekranu tijekom radionice). Neke platforme omogućuju vam da kod većeg broja polaznika formirate tzv. break out rooms s kojima polaznike možete podijeliti u manje grupe da bi oni mogli otvoreno razgovarati i raditi na zadacima i vježbama.

Pazite na vrijeme, budite jednostavni i u svom se izlaganju fokusirajte na najvažnije: glavne ciljeve radionice.

Petar, bestpractice.hr

Češće mijenjajte dinamiku izlaganja i vizuale. Bržom izmjenom elemenata kao što su: slide, grafikon, video, tablica, vježba itd. događaj će postati dinamičniji i interesantniji.

Budite autentični

Dinka, projectus-grupa.hr

Iako nam se čini da smo kod online edukacije puno više pod povećalom promatrača i polaznika edukacije, ono što će edukaciju učiniti vrhunskom je autentičnost. Budite svoji i zadržite autentičnost. Ako je odlika vašeg trenerskog stila interaktivnost, otvorenost i spontanost, budite takvi i u online edukacijama.

Jagoda, umijece-govora.hr

Ostanite autentični. Vidjela sam mnoge dobre predavače koji su na webinarima postali ukočeni i nekako umjetni u izlaganju. Nakon što si osigurate tehničku (IT) stranu webinara te nakon što ste si pripremili slajdove i sebe (glas, izgled i background), jednostavno se opustite. U fokusu neka vam ostane vaša publika i cilj edukacije. Budite svoji, vjerni svom izrazu i komunikacijskom stilu.

Skratite trajanje edukacije

Marija, parser.hr

"We must make sure that the human remains in control." ~ Prof. Erik P.M. Vermeulen, Tilburg University - Law school

Kad se offline edukacija prebacuje online, potrebno je skratiti trajanje edukacije jer je teže držati pažnju polaznika u online okruženju. Time i sadržaj treba prilagoditi na način da bude zanimljiv i interaktivan. Svaku edukaciju je potrebno prilagoditi polaznicima. Iako sve više koristimo tehnologije za poslovanje i za komunikaciju, čovjek mora biti u središtu svega.

Petar, bestpractice.hr

Reci im što ćeš reći, reci to, reci što si rekao :)

S obzirom da je u onlineu puno teže zadržati pažnju polaznika, dobro je skratiti cjeline u strukturi same edukacije. Prije svake cjeline najavite što ćete govoriti, a poslije svake napravite zaključke.

Koristite i pratite nove tehnologije

Renata, edukacije.hr

Education purpose is to replace an empty mind with an open one.

U vrijeme digitalizacije poslovanja svi moramo biti otvorenog uma za učenje nečeg novog, kao i za prenošenje novih znanja i vještina u digitalnom okruženju.

I polaznici također trebaju pratiti nove tehnologije i imati na umu da je online okruženje jednako prikladno za učenje kao i offline.

Marko, immersa.hr

Savjetujem da nabavite adekvatan software i opremu koja će pomoći polaznicima da lakše prate nastavu. Naravno, potrebno je i zadržati razinu motivacije i entuzijazma prilikom predavanja, što u online nastavi može biti zahtjevno za ostvariti jer polaznici nisu fizički prisutni, ali svakako treba investirati u opremu i software kako bi ta edukacija bila na kvalitetnoj razini.

Ne brinite o prilagodbi, fokusirajte se da napravite najbolje što možete danas

Igor, n2sed.hr

Dozvoli si slobodu od razmišljanja o prilagodbi i educiraj.

Razmišljanje o prilagodbi offline edukacija za online okruženje i online educiranje su kontradiktorni tj. ne mogu postojati istovremeno.

Uspješno online ili offline educiranje produkt je mnogobrojnih uzroka i uvjeta. Ako razmišljate o njima, lako se izgubiti u detaljima. Čak i ako dođete do idealnog teoretskog modela, sve dok ga ne testirate u praksi nećete znati koliko je koristan za polaznike. Što prije krenete s educiranjem, pobjeći ćete iz zamke razmišljanja o beskonačnim detaljima. Paralelno s time, kada krenete s online educiranjem, povratne informacije od polaznika pomoći će u vam poboljšavanju.

Pri tome, vaša edukacija ne predstavlja vas, već vaše sposobnosti u određenom trenutku u vremenu koje ste korištenjem raspoloživih resursa s iskrenom motivacijom podijelili s polaznicima. Baš kao što ukrasni stolić kojega je napravio stolar, ne predstavlja stolara, već njegove sposobnosti u određenom trenutku, kao i mogućnosti alata koji su mu tada bili na raspolaganju.

Da zaključim, ako imate za podijeliti nešto korisno za dobrobit ljudi, educirajte koristeći resurse koji su vam sada na raspolaganju i napravite najbolje što možete danas. Ne brinite o prilagodbi, educirajte najbolje što možete sada. Okolnosti se mijenjaju iz dana u dan i s takvim stavom, sutra će se pobrinuti samo za sebe.

Na kraju, ali ne najmanje važno: odvažite se!

Dubravka, dubravkafazlic.com

Odvažite se. I za ono što mislite da nije moguće online - postoji mogućnost.

Možda vam online svijet nije blizak. Sigurna sam da ste poslušali bar jedan webinar ili podcast i uživali i naučili nešto novo. Ako može ta osoba, možete i vi. Nekada nije ugodno zakoračiti u nepoznato. Nakon nekog vremena to nepoznato bit će nam poznato.

Eduzino viđenje stvari

Iako to još nije svima vidljivo, smatram da će 2020. ostati zapamćena kao prijelomna godina za sve poslovne edukatore i njihove edukativne programe. Upravo stvaramo temelje za brojne dobre stvari koje nas čekaju u budućnosti, i uopće više nije bitno što nam se sve to dogodilo prisilno.

Čak i ako vam sada tako ne izgleda, meni se čini da je jedan dobar duh obrazovanja putem digitalnih kanala izašao iz boce, i da se taj u bocu više ne namjerava vratiti. Ostaje za vidjeti kako ćemo točno svi zajedno to iskoristiti.


Zašto se ne biste uključili u rad Eduze? Evo što možete:

 • Upišite se u newsletter
 • Prijavite edukaciju
 • Ispunite upitnik

Ili nas zapratite na Youtubeu, Facebooku i Linkedinu.

Piše:
Višnja Željeznjak

28.09.2020.